Gyakori kérdések a templomi esküvővel kapcsolatban

Miként foglalhatunk időpontot a templomban? Ahhoz, hogy az esküvő tervezett időpontját előjegyezhessük, egy személyes találkozást kérek, ahol felveszem a menyasszony és a vőlegény adatait, illetve megvizsgálom, hogy kell-e bármilyen igazolást beszerezni az esküvőhöz. Ez az első találkozás kb. 15-20 percig tart és a vőlegénynek is és a menyasszonynak is jelen kell lennie. Az esküvő időpontjának tervezéséhez segítség lehet, hogy naptárunkban láthatják a mások által már lefoglalt időpontokat. Az időpontfoglalásoknál kérdőjellel jelöljük azokat a foglalásokat, amelyek a plébániánk részéről még nincsenek véglegesen visszaigazolva. Ezek rendszerint valamilyen fontos dokumentum hiányát jelzik. Ezen esküvők szervezése csak saját felelősségre történhet.

Milyen papírokat kell beszereznünk a házasságkötéshez? Az első személyes találkozáson megnézzük, hogy egyáltalán kell-e bármilyen igazolás az esküvőhöz. Akiket nem a mi templomunkban kereszteltek, azoktól „keresztlevelet” kérünk. A „keresztlevél” egy olyan igazolás, amit a keresztelés helyén állítanak ki. Ez nem a „keresztelési emléklap” amit a kereszteléskor adtak, hanem ezt frissen állítják ki a kereszteltek anyakönyve alapján. Ha Önöknek nehézségbe ütközik a keresztelés helyéről kikérni az igazolást, akkor ezt hivatalból plébániánk is meg tudja kérni.

Kell-e fizetni a templomi esküvőért? Igen, a templomi esküvőnek van úgynevezett „stóladíja”. Ez jelenleg (2022. januártól) 50.000 Ft. Kérjük az időpont lefoglalása után utalják át a Szfvár-Belváros Plébánia 10700093-70428898-51100005 számú bankszámlájára. Az utalás megjegyzéséhez írják be nevüket.

Ha mi, egy általunk ismert papot szeretnénk felkérni, akár ő is eskethet bennünket? Igen, van lehetőség arra, hogy „vendég” pap végezze a szertartást. Ha ilyen kérésük van, azt bátran jelezzék az adatfelvételkor, vagy később is bármikor.

Van ismerős kántor vagy zenész a családban. Ők is zenélhetnek a szertartás alatt? Igen, akár a teljes szertartást, vagy akár annak egy részében is zenélhetnek. Természetesen csak a templomi liturgiához illő művek hangozhatnak el.

Díszíthetjük a templomot? Templomunk barokk stílusú, amelynek jellemzője az önmagában díszítettség. Az oltáron mindig tartunk friss virágot, általában fehér színűt. A padok végére fehér szalagokat kötünk illetve a Szent Imre templomban az esküvőre piros szőnyeget terítünk a padsorok közé. Ha ezeken kívül szeretnének még egyéb díszítést, akkor azt mindenképpen előre egyeztetnünk kell.

Lehet a templomban virágszirmokat szórni? Templomon belül kérjük, ne szórjanak virágszirmot. Egyrészt a szőnyegből nehéz kitakarítani, másrészt, ha van Önök után másik esküvő, akkor nekik már nem olyan szép a széttaposott virágszirmokon bevonulni. A templomon kívüli rész már közterület, ott a városgondnokság által meghozott szabályok érvényesek. Kérjük ebben mindenkitől az önmérsékletet. Kizárólag természetes, gyorsan lebomló dolgokat használjanak. A legideálisabb a rózsaszirom. Ne használjanak műanyag virágszirom utánzatokat, illetve fém vagy papíralapú konfettiket. A rizsszemek szórásával kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy balesetveszélyes. A templomlépcső és a templom előtti díszburkolat nagyon csúszóssá válik az elszórt magvaktól. Összegezve, kérjük, hogy kizárólag a templomon kívül és lehetőség szerint csak virágszirmot szórjanak.

Milyen hosszú a szertartás? A szertartás kb. 30 perces. A szertartást megelőző 15 percben tudjuk biztosítani, hogy a résztvevők elfoglalják helyüket és ugyanennyi idő van arra is, hogy a szertartás után kivonulhassanak a templomból.

Van-e „jegyesoktatás”? Négy alkalommal szoktam találkozni a párokkal beszélgetésre. Nem kifejezetten oktatás, inkább beszélgetés az esküvőhöz és a házassághoz kapcsolódóan. Hétfő esténként szokott lenni 19.00 és 20.00 óra között. A hónap 1. hétfőjén van az egyes téma, a hónap 2. hétfőjén a második téma, a hónap 3. hétfőjén a harmadik téma és a hónap 4. hétfőjén van a negyedik téma. Ez ismétlődik minden hónapban. Mindenki saját maga tartja számon, hogy már melyik témán volt. Tetszőleges a sorrend, bár a 3. témánál kérem, hogy lehetőség szerint akkor jelentkezzenek, ha az előtte levő témákon már részt vettek. Tetszőleges az is, hogy egymás utáni héten jönnek, vagy szépen elosztva több hónapon keresztül. Van egy 5. alkalom is, ez már az esküvő hetében szokott lenni, amikor a helyszínen találkozunk és elejétől-végéig elpróbáljuk a szertartást. Kérem, hogy lehetőségük szerint minél előbb vegyenek részt ezeken az alkalmakon, ne hagyják az utolsó pillanatra. Főleg a nyári időszakban előfordulhat, hogy nincs jegyesoktatás. Az előjegyezett időpontokat a naptárban megtalálják.

Autóval bemehetünk a templomhoz? Templomaink Székesfehérvár belvárosában találhatók. Ide csak külön engedéllyel lehet behajtani, amit a Városgondnokságtól tudnak igényelni. A hivatal néha kér plébániai igazolást a tervezett esküvőről, ezt bárkinek szívesen kiállítjuk.