Gyakori kérdések a templomi esküvővel kapcsolatban

Miként foglalhatunk időpontot a templomban? Ahhoz, hogy az esküvő tervezett időpontját előjegyezhessük, egy személyes találkozást kérek, ahol felveszem a menyasszony és a vőlegény adatait, illetve megvizsgálom, hogy kell-e bármilyen igazolást beszerezni az esküvőhöz. Ez az első találkozás kb. 15-20 percig tart és a vőlegénynek is és a menyasszonynak is jelen kell lennie.

Milyen papírokat kell beszereznünk a házasságkötéshez? Az első személyes találkozáson megnézzük, hogy egyáltalán kell-e bármilyen igazolás az esküvőhöz. Akiket nem a mi templomunkban kereszteltek, azoktól „keresztlevelet” kérünk. A „keresztlevél” egy olyan igazolást, amit a keresztelés helyén állítanak ki. Ez nem a „keresztelési emléklap” amit a kereszteléskor adtak, hanem ezt frissen állítják ki a kereszteltek anyakönyve alapján. Ha Önöknek nehézségbe ütközik a keresztelés helyéről kikérni az igazolást, akkor ezt hivatalból plébániánk is meg tudja kérni.

Kell-e fizetni a templomi esküvőért? Igen, a templomi esküvőnek van úgynevezett „stóladíja”. Ez jelenleg (2022. januártól) 50.000 Ft, amit kérünk az időpont lefoglalása után utalják át a Szfvár-Belváros Plébánia 10700093-70428898-51100005 számú bankszámlájára. Kérjük, az utalás megjegyzéséhez írják be nevüket.

Ha mi, egy általunk ismert papot szeretnénk felkérni, akár ő is eskethet bennünket? Igen, van lehetőség arra, hogy „vendég” pap végezze a szertartást. Ha ilyen kérésük van, azt bátran jelezzék az adatfelvételkor, vagy később is bármikor.

Van ismerős kántor vagy zenész a családban. Ők is zenélhetnek a szertartás alatt? Igen, akár a teljes szertartást, vagy akár annak egy részében is zenélhetnek. Természetesen csak a templomi liturgiához illő művek hangozhatnak el.

Díszíthetjük a templomot? Templomunk barokk stílusú, amelynek jellemzője az önmagában díszítettség. Az oltáron mindig tartunk friss virágot, általában fehér színűt. A Szent Imre templomban az esküvőre piros szőnyeget terítünk a padsorok közé, illetve a padok végére fehér szalagokat kötünk. Ezt mindenkinek biztosítjuk. Ha ezen kívül szeretne valaki díszítést, akkor nincs akadálya, de ha több esküvő van egymás után, akkor mindenképpen kell egyeztetniük a másik párral is.

Lehet a templomban virágszirmokat szórni? Templomon belül kérjük, ne szórjanak virágszirmot. Egyrészt a szőnyegből nehéz kitakarítani, másrészt, ha van Önök után másik esküvő, akkor nekik már nem olyan szép a széttaposott virágszirmokon bevonulni. A templomon kívüli rész már közterület, ott a városgondnokság által meghozott szabályok érvényesek.

Milyen hosszú a szertartás? A szertartás kb. 30 perces. A szertartást megelőző 15 percben tudjuk biztosítani, hogy a résztvevők elfoglalják helyüket és ugyanennyi idő van arra is, hogy a szertartás után kivonulhassanak a templomból.

Van-e „jegyesoktatás”? Négy alkalommal szoktam találkozni a párokkal beszélgetésre. Nem kifejezetten oktatás, inkább beszélgetés az esküvőhöz és a házassághoz kapcsolódóan. Hétfő esténként szokott lenni 19.00 és 20.00 óra között. A hónap 1. hétfőjén van az egyes téma, a hónap 2. hétfőjén a második téma, a hónap 3. hétfőjén a harmadik téma és a hónap 4. hétfőjén van a negyedik téma. Ez ismétlődik minden hónapban. Mindenki saját maga tartja számon, hogy már melyik témán volt. Tetszőleges a sorrend, és tetszőleges az is, hogy egymás utáni héten jönnek, vagy szépen elosztva több hónapon keresztül. Van egy 5. alkalom is, ez már az esküvő hetében szokott lenni, amikor a helyszínen találkozunk és elejétől-végéig elpróbáljuk a szertartást.

Autóval bemehetünk a templomhoz? Templomaink Székesfehérvár belvárosában találhatók. Ide csak külön engedéllyel lehet behajtani, amit a Városgondnokságtól tudnak igényelni. A hivatal néha kér plébániai igazolást a tervezett esküvőről, ezt bárkinek szívesen kiállítjuk.